după trecerea prin parlament a legii privind taxa de plăcere, membrii camerelor s-au gândit că ar prinde bine moralului națiunii și ar aduce venituri consistente la buget taxa de plecare.
pleci să-ți vezi mătușa la Botoșani? 14 lei pentru adulți, 10 lei pentru copii, 8 lei pentru minori neînsoțiți (asta dacă nu au fost în prealabil taxați pentru plăcere). în cazul călătoriilor în grup interne în interes personal, se pot aplica reduceri. taxa se poate plăti la casieriile cefere, oficiile poștale și angajaților la serviciile de salubrizare care cer șpagă de sărbători.
pleci la birou? 26 de lei pentru adulți (minorii ar încălca legea, dar pot plăti o taxă preventivă de 1,7 lei la ghișeele lotoprono). taxa se reduce cu 50% dacă poți aduce adeverințe privind salariul sub venitul minim național și scutire medicală de la medicul de familie emigrat în UK. de asemenea, taxei i se mai aplică o reducere dacă dovedești că pleci și nu te mai întorci.
pleci dintr-o relație? 300 lei, indiferent de vârstă. parlamentarii cred că este și un bun stimul al consolidării familiei și al creșterii natalității. înmulțirea în familie se pedepsește cu fapte istorice, sau chiar deportarea.
pleci din țară? pentru călătorii se aplică o taxă de 700 EUR/mijloc de transport. dacă e vorba de avion, banii se strâng la stewardessa care pare mai săracă, în limitele bunului simț, dar nu mai puțin de 50 EUR/pers.
pleci definitiv? taxa este de $25,000 de persoană, iar depunerile colective dinainte de ’89 nu se iau în calcul. puteți contacta băncile, care deja au dezvoltat produse pe target (Creditul Definitiv, Creditul Morgana, Creditul Liberty sunt numai câteva exemple)
pleci pe lumea cealaltă? taxa este de 3,500 lei, indiferent de vârstă. se discută la nivelul plenului de posibilitatea achitării în rate. mamele grijulii pot dechide fonduri de “trecere” (“plecare” sună dureros și s-au sezizat deja câteva ONG-uri) la stat sau companiile IFN private încă de la nașterea copilului. pe lângă pensie (privată sau de stat), persoanele cu fond de “trecere” pot beneficia și de dobânda celui din urmă. instituțiile abilitate, încercând un spirit de glumă, chiar așa au și numit-o: “cea din urmă dobândă”.
pleci de plăcere? aici, presa a prins parlamentarii pe picior greșit. unii spun că taxele ar trebui cumulate, ca pedepsele. alții spun că numai președintele poate grația, individual, persoane aflate în situații speciale și numai pentru una dintre taxe. ori plăcere, ori plecare.
pleci de sanchi? se pedepsește prin lege. ideea însăși e considerată o sfidare la adresa insituțiilor statului.
foto: ©Rareș Petrișor
|